MAP Arquitectes

The building that MAP Architects designed in Borneo dock, Amsterdam, resolves the envelopes in a very appropriate way at all scales.

If the inner layer of the rainscreen façade at the Hotel AC was innovative, the proposal for the neighbouring office tower for the Zona Franca Consortium was even more so. Again, the exterior image is a sober stone skin anchored over aluminium profiles. However, on this occasion the inner layer made of boards over steel framing was prefabricated and arrived at the site as panels.

The AC Hotel was one of the first buildings in Barcelona in which a ventilated façade system was used with a light inner layer made of cement boards over metal folded sheet profiles. 

Since then, these systems have evolved to provide a clearer solution regarding  the continuity of the thermal insulation and air tightness. This is achieved by improving the solution in the slab edge and with the adequate treatment of joints. 

The façade of the Sant Jordi student residence building is characterized by the continuity of the zinc sheet. This sheet covers the opaque wall and the windows; in this second case as an outer shutter.

The façade escapes from verticality with a discreet, but sufficient, gesture.

Both the material and geometric strategies make the building stand out in a medium- to high-class residential context, characterized by ceramic brick buildings. We regret that this gesture of the façade is purely formal and does not create richer interior spaces.