Black metal shutters (060)

Plaza de la Garduña, inserted in the Raval neighborhood of Barcelona, is characterized by the uniqueness of the buildings that surround it and that give it life: the new Massana School, the Boquería market, the old hospital. Among them, the residential building at the north side of the square, responds to this uniqueness with a sober neutrality. The building builds the corner that connects the square with Dr. Fleming’s gardens. Of its two main facades, the southeast one faces Plaza de la Garduña while the southwest faces the gardens. This optimal orientation and the lack of obstructions eases having solar gains. Unfortunately, the black lacquered metal shutters and frames may turn those gains into a problem –mostly in summer- either when touching those hot surfaces, or when opening the window due to the extra heatting of the air in contact with those elements.  
So easily, the building could have had attention to those thermal issues. 
 

Residential building at Garduña square

Architect: 
Location: 
Floristes de la Rambla 8
08001 Barcelona Barcelona
Spain
Year of construction: 
2018
Solution: 
Weight of the entire facade: 
Period: 
Finishing material: 
Supporting element: 
Photographer: 

Ph 1-7, Cristina Pardal