Contemporary

The building that MAP Architects designed in Borneo dock, Amsterdam, resolves the envelopes in a very appropriate way at all scales.

It is a great pleasure sharing this amazing example of good architecture with all Facad3s followers. No formal boast, no last generation materials, no added gadgets for energy production, no raw land or straw; it manages to be attractive by being clever and sustainable by being reasonable. Uses local materials in an efficient way and, among other design aspects, articulates an ingenious façade, thick enough to host big openings that are resolved in different planes and with various materials according user’s needs.

The refurbishment of a group of residential buildings in Torrelago district, Laguna de Duero (Valladolid), has been developed in the context of the European Program CITyFIED: Replicable and Innvoative Future Efficient Districts and Cities. It supposes a renovation, not only regarding the image of the buildings, but from the energetic point of view. 

The building is very correct, discreet. The system was very innovative at that moment and for this place. Let us just mention something that, being obvious, always attracts our attention in this type of construction: the succession of technical fabrics that accompany an apparently simple construction. The issue is that building with brick brings benefits that we are not aware of until we lose them: the material is inert, the mechanism of union between pieces guarantees the sealing of the joints. Losing performances in the main façade layer means entrusting them to added elements.

In the case of this building, and attending only to the facade solution, we want to draw attention to two things:

The façade of San Telmo museum manages to extract all the design potential from the succession of layers. The surprising thing in this case is that the architects are not limited to the façade layers but, in their proposal, they consider as layers the different planes that follow one another when making a transversal cut to the building. They get that the built volume and its limits - façade and mountain- merge.

In this building of Stump & Schibli Architekten we want to highlight the wisdom to solve the blind area with continuous horizontal stripes along the different facades, while the openings treatment is adapted to the different conditions between the courtyard facades and the more urban ones. 

Amazing!!! Apparently formal, exaggerated, gratuitous… nothing could be further from the truth!!!

This façade is covered by an extraordinary sun and rain screen. Try to drive the rain water to the inside… impossible!! Only a horrible wind could achieve that by moving water against gravity. 

About the filtering function: filt3rs.net

The façade solution for the Institut de Recerca of the Hospital de Sant Pau makes evident the collaboration of Pich-Aguilera Arquitectes with a formalization very similar to that of the Leitat building. On the one hand, the naked image of the thermal and watertight envelope would hardly allow to distinguish between them. On the other hand, both are covered with a ceramic lattice that partially hides the inner closure from the sun.

Very interesting process of replacing a stick curtain wall by another keeping the building in use and without the need of building a provisional enclosure a few meters from the façade. Users do not lose the relation with the outside through the façade during the time the works are taking place.

Images speak for themselves.