Marés cavity wall (127)

It is always a pleasure, in a world that tends to the hypertechnological, to get back to historical constructive solutions, very well thought out, that coherently combine different local resources: natural and processed.

The solution is a cavity wall. A double wall where the interior, made with concrete blocks, is part of the main structure of the building; while the exterior, built with Marés stone, needs only to be self-supporting and is stabilized on the inner one.

In between both walls, a micro-ventilated cavity that allows drying water from condensation and rain water that could ooze, after days of rain, from the Marés stone wall of certain permeability.

Can Guillem i na Cati

Architect: 
Location: 
Avinguda des Dau, 24
07230 Montuïri Baleares
Spain
Year of construction: 
2020
Solution: 
Weight of the entire facade: 
Period: 
Finishing material: 
Supporting element: 
Photographer: 

Ph 1 El Croquis

Ph 2-7, Andrés Echarri