When a building and a mountain merge (088)

The façade of San Telmo museum manages to extract all the design potential from the succession of layers. The surprising thing in this case is that the architects are not limited to the façade layers but, in their proposal, they consider as layers the different planes that follow one another when making a transversal cut to the building. They get that the built volume and its limits - façade and mountain- merge. The mountain oozes from the hollows in the molded aluminum cladding, while at the sun's setting, patches of light show the continuity of the square's void towards the interior of the mountain through these same holes.

Museo San Telmo

Architect: 
Location: 
Plaza Zuloaga, 1
20003 San Sebastian Guipúzcoa
Spain
Year of construction: 
2011
Solution: 
Weight of the entire facade: 
Period: 
Finishing material: 
Supporting element: 
Photographer: 

Ph 1, 5-7, Nieto Sobejano ArquitectosPh 2-4, André Echarri

Authorship of the graphical documentation: 

Nieto Sobejano