Contemporary

The building that MAP Architects designed in Borneo dock, Amsterdam, resolves the envelopes in a very appropriate way at all scales.

It is a great pleasure sharing this amazing example of good architecture with all Facad3s followers. No formal boast, no last generation materials, no added gadgets for energy production, no raw land or straw; it manages to be attractive by being clever and sustainable by being reasonable. Uses local materials in an efficient way and, among other design aspects, articulates an ingenious façade, thick enough to host big openings that are resolved in different planes and with various materials according user’s needs.

The energy-efficient architecture is not conditioned to a certain image. This is clear in the work of Sauerbruch & Hutton, with a sober but colorful image.

The facade of GAES headquarters in Barcelona is a risky proposal. In filt3rs.net we addressed the behavior of the green filtering elements; here is the time to comment the facade solution as a whole.

Plaza de la Garduña, inserted in the Raval neighborhood of Barcelona, is characterized by the uniqueness of the buildings that surround it and that give it life: the new Massana School, the Boquería market, the old hospital. Among them, the residential building at the north side of the square, responds to this uniqueness with a sober neutrality. The building builds the corner that connects the square with Dr. Fleming’s gardens. Of its two main facades, the southeast one faces Plaza de la Garduña while the southwest faces the gardens.

The glass facade has always been characterized, among other things, for being supported by an industry capable of ensuring its continuous development and evolution to be adapted to new functional and formal requirements. A fact that is unquestionably a value, has the counterpart of a relatively fast obsolescence of the facades that results in the need to replace them quite frequently.

There is no easy project, but refurbishing a residential building of the size that we are dealing with and where, over the years, each occupant has modified the terrace at his wish, it is a challenge. Here the architects solve it with few interventions, but very well posed.

In the Beethoven Building in Barcelona, the replacement of the facade clearly renews the image of the building while maintaining the idea of continuous glass enclosure and the original cutting. Different materials and characteristics of both the glass and the profiles, but above all, it is the strong rhythm conferred by the mullions covers and the couples of exempt profiles when projecting outwards that permit this renewed image.

We are pleased to have the opportunity to speak about a façade capable of expressing so much sensitivity regarding the context and its functionality, while manifesting itself as an impeccable jewel in the chromatic composition at short and medium distances.

Again, this Catalan studio proposes a clear and simple façade. The dry constructed façade is based on three layers: the main one resolving air and water tightness, an inner cladding and an outer one. It might be thought that the façade works properly just with the main sandwich layer (like the Courts extension in Zaragoza). However, both claddings are needed for improved behaviour.