Wood and organic derivatives

The building that MAP Architects designed in Borneo dock, Amsterdam, resolves the envelopes in a very appropriate way at all scales.

The building is very correct and discreet. The system was innovative at the time and in that place. Let us just mention something that, although obvious, always attracts our attention in this type of construction: the succession of technical fabrics that accompany an apparently simple construction. The issue is that building with brick has benefits that we are not aware of until we lose them: the material is inert, the mechanism of union between pieces guarantees the sealing of joints. Losing performance in the main façade layer means entrusting it to added elements.

In the middle (C.004)

The facade proposal carried out has been developed along with Martí Codorniu Miret. We both presented ourselves jointly to the competition with this unique participation.We are located in Cardedeu, right in the natural park of Belloch. There, it is proposed to carry out a Logistics Headquarters for TESLA, where we find a zone of assembly and storage of cars, a showroom, offices and the rest area of the workers.

COSTELLES/ RIBBONS (C.002)

The "Ribbons" project was created as a response to Poblenou and the people who are living in the neighborhood. Co-Housing is the idea that joins the intervention, social housing to strengthen community ties, avoiding thinking from the individuality of the buildings. The shape of the structure is a direct translation of pre-existing factories that fit with the complicated orientation of the Tupolev buildings that are on the seafront.The scale of the structure, on the other hand, responds more to the city than the houses it will take in.

Urban Entropy (C.008)

The Poblenou neighbourhood is located a few metres from the Barcelona coast. A formerly working class district with a large capacity of people who are increasingly suffering from problems of gentrification. This is characterized by buildings of considerable height called Túpolev, which were built in the mid-twentieth century to accommodate humble families. The main problem with these buildings is that they border between the beach and the neighborhood and tourism is driving rents up exponentially. This is why this project aims to rebuild social housing at low cost.