Position of the panel regarding the slab (097)

This residential building in Barcelona highlights because of the global strategy that leads to solve the structural system, and facilities in a specific way. It is one of the first examples in the work of this team of architects that show a way of doing based in the optimisation of prefabricated elements according a well organised floor plan arrangement.

Here we are going to focus on the facade, our subject. The facade follows the constructive logic of the whole and, therefore, seeks the rationality of precast systems.

This façade is a good example to illustrate the advantages that result from placing the precast panels in front of the slabs edge instead of housed between them. That first solution eases the assembly process, it reduces the linear meters of the joint in half and, above all, it allows solving this joint without being interrupted by systems other than the façade. The joint can therefore be pre-designed allowing to resort to water tightness strategies based on geometry, beyond the chemical sealing.

 

112 social dwelling in “El Polvorí”

Location: 
Carrer Segura, 26
08038 Barcelona Barcelona
Spain
Year of construction: 
2005
Solution: 
Weight of the entire facade: 
Period: 
Finishing material: 
Supporting element: 
Photographer: 

Ph 1-4, Andrés Echarri

Ph 5-11, Pich-Aguilera arq.

Ph 12-14, Cristina Pardal

Authorship of the graphical documentation: 

Pich-Aguilera Arquitectes