Sober and challenging refurbishment (059)

There is no easy project, but refurbishing a residential building of the size that we are dealing with and where, over the years, each occupant has modified the terrace at his wish, it is a challenge. Here the architects solve it with few interventions, but very well posed.
The first: the structural consolidation. All the metallic profiles at the edge of the slabs were replaced using an ingenious as well as a complex shoring system. It consisted on temporarily supporting the slab in which the edge profile was being replaced from the one immediately below it.
The second: the implementation of a new enclosure. This new enclosure, white, located at a certain distance from the original enclosure,
- allows to place a new insulation improving thermal comfort in winter;
- releases a drainage cavity improving water tightness;
- reflects the excess of sun radiation avoiding the overheating of the building;
- renews the facade image by means of a very neutral and continuous finish, that permits creating an order in which the picturesqueness of each terrace is within the scope of the domestic.
Apparently so simple but hard to achieve.

Manuel Girona

Location: 
Passeig Manuel Girona 15-17-19-21
08034 Barcelona Barcelona
Spain
Year of construction: 
2011
Solution: 
Weight of the entire facade: 
Period: 
Finishing material: 
Supporting element: 
Photographer: 

Ph 1-4, 6-10, 12-13 Ararq

Ph 5,11 Andrés Echarri

Authorship of the graphical documentation: 

ararq