Light: 75 kg/m2 < p ≤ 125 kg/m2

The building is very correct and discreet. The system was innovative at the time and in that place. Let us just mention something that, although obvious, always attracts our attention in this type of construction: the succession of technical fabrics that accompany an apparently simple construction. The issue is that building with brick has benefits that we are not aware of until we lose them: the material is inert, the mechanism of union between pieces guarantees the sealing of joints. Losing performance in the main façade layer means entrusting it to added elements.

An exciting challenge by Mecanotubo.

Building construction in the second half of the twentieth century, up to the start of the twenty-first century in Spain due to restrictions on inventiveness imposed by regulations, is characterized by a proliferation of systems for the blind area of façade. All of them are supported as systems by the industry and tend to be prefabricated, dry assembled and fixed.

This is another classic that should not be missed. It is unquestionably impeccable. Let us simply highlight the potential of resorting to a simple curtain wall with a few crucial variations: the exceptional glass with its curvature, texture and roughness; its format and size; and the lack of collinearity between mullions and transoms, enhancing horizontality. All of these factors contribute to accompanying the gesture of both volumes towards the sea. The position of the two blocks, the volumetry and the façade definition all talk the same language.

In the middle (C.004)

The facade proposal carried out has been developed along with Martí Codorniu Miret. We both presented ourselves jointly to the competition with this unique participation.We are located in Cardedeu, right in the natural park of Belloch. There, it is proposed to carry out a Logistics Headquarters for TESLA, where we find a zone of assembly and storage of cars, a showroom, offices and the rest area of the workers.

COSTELLES/ RIBBONS (C.002)

The "Ribbons" project was created as a response to Poblenou and the people who are living in the neighborhood. Co-Housing is the idea that joins the intervention, social housing to strengthen community ties, avoiding thinking from the individuality of the buildings. The shape of the structure is a direct translation of pre-existing factories that fit with the complicated orientation of the Tupolev buildings that are on the seafront.The scale of the structure, on the other hand, responds more to the city than the houses it will take in.

It is surprising how this facade makes a virtue of the sometimes uncomfortable transparency of the glass.
The succession of staggered and slightly overlapped planes that, either reflect the neighboring facades, or exhibit the daily life of the interior space, combined with opaque surfaces placed in different planes and rolling interior sunscreens, manages to create an abstract order that gives coherence to the whole.

Ikea who? (C.006)

This façade's goal is not to create a traditional static architectural image for the city, but to design a technological solution that responds to the inhabitant's complexity through their life course there.Therefore, we have developed prefabricated façade-ceiling-roof components, gathered in a catalogue.

Tradition with open joint (C.007)

How to introduce in a new building of housing the traditional aesthetics of facade of the old town of Barcelona?The proposal tries to introduce the shapes and textures of the traditional architecture of the context with the technologies of a prefabricated facade in order to combine the lightness of a rainscreen solution with the texture and materials of the place.The result is a plaster facade with open joints that remark the horizontals, aiming to give the shapes and shadows of the old balconies of Ciutat Vella.

Urban Entropy (C.008)

The Poblenou neighbourhood is located a few metres from the Barcelona coast. A formerly working class district with a large capacity of people who are increasingly suffering from problems of gentrification. This is characterized by buildings of considerable height called Túpolev, which were built in the mid-twentieth century to accommodate humble families. The main problem with these buildings is that they border between the beach and the neighborhood and tourism is driving rents up exponentially. This is why this project aims to rebuild social housing at low cost.

Unitized panels with enhanced thermal and acoustic performance (C.001)

PROJECT'S CONTEXT This project tries to rethink the role of the Gran Via and the relationship between the different urban areas approaching El Prat to l'Hospitalet. A series of structural modules are proposed as a base to which trusses can be added.The module could be implemented in other places as a roof that’s able to collect water and produce energy. Responding to the changing needs of the infrastructure, the new building, which is going to host the new Technology Park, is a flexible space where the facilities and construction solutions are based on the Plug&Play system.