Glass

Unitized panels with enhanced thermal and acoustic performance (C.001)

PROJECT'S CONTEXT This project tries to rethink the role of the Gran Via and the relationship between the different urban areas approaching El Prat to l'Hospitalet. A series of structural modules are proposed as a base to which trusses can be added.The module could be implemented in other places as a roof that’s able to collect water and produce energy. Responding to the changing needs of the infrastructure, the new building, which is going to host the new Technology Park, is a flexible space where the facilities and construction solutions are based on the Plug&Play system.

Awarded the Pritzker in architecture, the value of this work is undeniable from a formal perspective. However, doubts arise when we consider the functional aspects of thermal and lighting comfort in a Mediterranean climate at 41 degrees latitude.

The Mountain House: Housing in Poblenou 2 (C.009)

Rainscreen facade with aluminium profiles structure and cladded with cement wood board with a second skin of U-GlassThis housing building is located in Barcelona, a city know for its warm and humid clima. This is the second facade of the building, the one that gives access to the housing throgh a gangway that runs the building. It is also a place for the neighbors to hang out and take their furniture outside, becoming another room of the house.

In this building by Stump & Schibli Architekten we want to highlight the wisdom of solving the blind area with continuous horizontal stripes along the façades, while the treatment of the openings is adapted to varying conditions in the courtyard façades and the more urban ones. 

Here we see a very interesting process of replacing a stick curtain wall with another, whilst keeping the building in use and without a provisional enclosure a few metres from the façade.

This is a very interesting façade concept.

The façade brings together all the adjectives that architects use to describe enclosures that are “trending”: integrated, active, flexible and perfectible.

It is a rainscreen façade in which the cladding plates, together with the substructure, can incorporate a range of functions including active energy production. The cladding plates, which are all the same size, are interchangeable, making the enclosure flexible. The support and anchoring system allow new cladding plates to be added with improved functions.

This is a very stimulating sun protection mechanism.

From the front view, the design seems to be a simple formalism. However, its interest lies in the fact that it grows inwards, like vertical slats. Including these slats in a partially perforated plane with an abstract composition allows the architects to escape from a conventional image.

In this northwest orientation, the system perfectly obstructs solar radiation during the last hours of summer days, without limiting the street view or the entry of light.

Energy-efficient architecture does not have to have a certain image. This is clear in the work of Sauerbruch & Hutton, which has a sober but colourful image.

A double skin glass façade has indisputable formal possibilities, such as blurring the structural and/or functional order, providing uniformity and vanishing the volume limits so they merge with the sky. However, it contributes little to improving thermal aspects in our climate. 

This is an interesting resource to hide the blind area associated with the edge of the slab, the facilities’ cavity and the elevated floor without having to delimit this area with two transoms visible in the elevation. The only apparent cutting is that of the unitized panel, with greater or lesser density in the pattern of the serigraphy that opalizes or simply veils the transparency of the glass.